Oujda

De stad Oujda in Marokko

OujdaDe stad Oujda ligt in een strategische gebied in het noordoosten van Marokko, niet ver van Spanje en de Algerijnse grens.

Door de ligging heeft de stad een mengeling van Arabische en Europese invloeden ondergaan. Oujda heeft ongeveer 500.000 inwoners.

De stad is een hoofdstad van het noordoostelijke deel van Marokko – het Oriëntaalse deel – en ligt ongeveer op 15 km afstand van Algerije en 60 km afstand van de Middellandse Zee. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika werd in deze stad geboren.

De atmosfeer in Oujda is die van een grote Marokkaanse stad, echter zonder alle drukte en stress, maar met een ontspannen en levendig karakter.

Geschiedenis

Oujda werd in 994 A.D. gesticht door Ziri ibn Attic, de leider van de Zenata-stammen. Gedurende de eerste tachtig jaar van haar bestaan was de stad de hoofdstad van de Maghreb, door de erfenissen van de twee dynastieën der Almoraviden en Almohaden. In 1048 onderging de stad diverse uitbreidingen.

In de dertiende eeuw herbouwde Sultan Abou Youssef de stad volledig en gaf haar een keizerlijk karakter. Hij bouwde de Kasbah, de moskeeën, het paleis en de fortificaties. Onder deze islamitische heerser groeide de stad aanzienlijk en kwamen de landbouw, de archite